Stressologie

Stress is veel schadelijker dan de meeste mensen weten. Voedingsstoffen zijn het geheime wapen tegen stress, vermoeidheid, burn-out en depressie. 

Stress, gezonde (acute, kortstondige stress) en ongezonde stress (langdurige, chronische stress) 

Zodra er gevaar dreigt maakt je lichaam onmiddellijk stresshormonen aan. Die remmen andere functies af, waaronder de productie van gelukshormonen. Bij langdurige, chronische stress ontstaat er een hormonale disbalans die veel meer klachten veroorzaakt dan alleen stress. Die disbalans is vooral op te lossen met de juiste voedingsstoffen en enkele leefstijltips. 

Gelukshormonen en neurotransmitters spelen een enorme rol bij stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie. Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties zoals angst of blijdschap, ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen. De vier belangrijkste gelukshormonen en neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, gaba (gamma-aminoboterzuur) en serotonine. Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van gelukshormonen volledig afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt. 

Tekorten aan gelukshormonen kunnen heel onaangename gevolgen hebben: 

 • Dopaminetekort: vermoeidheid, uitputting, besluiteloosheid, verslavingsgedrag, emotionele instabiliteit, lethargie, gebrek aan wilskracht, weinig motivatie. 
 • Acetylcholinetekort: vergeetachtigheid, concentratiestoornis, leerstoornis, verminderd reactievermogen, minder creativiteit. 
 • Gaba-tekort: stress, prikkelgevoelig, angst- paniekaanvallen, onrust, hyperalert, verkramping. 
 • Serotoninetekort: angst, stress, depressie, slaapstoornis, (hoofd)pijngevoelig, gespannen. 

De Stressologie gelukshormonen test kan inzicht geven in verstoringen met je neurotransmitters. De test is deels gebaseerd op de door de Amerikaanse arts Dr. Eric Braverman ontwikkelde Braverman test. Mijn ervaring is dat als je gemeten tekorten gaat wegwerken met de juiste voedingsstoffen je erg kunt opknappen. 

Er worden vier neurotransmitters ofwel biochemische systemen gemeten, nl: 

 • Dopamine 
  Dopamine is de neurotransmitter die staat voor plezier. Hierdoor voelen we ons goed. Dopamine zorgt voor daadkracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Het maakt je scherp en gefocust. Je hebt zin in het leven als je dopaminepeil op orde is. En het is nog eens goed voor je libido ook. 
 • Acetylcholine
  Acetylcholine is een neurotransmitter die in vele delen van de hersenen en het lichaam actief is. Acetylcholine wordt onder meer geproduceerd in de dunne darm. In het centrale zenuwstelsel is acetylcholine belangrijk voor de geheugen- en intellectuele functies. En deze beïnvloedt ook het hart en de controle over de willekeurige skeletspieren. 
 • GABA 
  GABA is een rustgevende neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit. De remmende werking op andere zenuwcellen zorgt ervoor dat je je ontspannen en rustig voelt. Zenuwcellen die gevoelig zijn voor GABA zijn verspreid over alle delen van de hersenen. 
 • Serotonine 
  Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam, brengt rust en maakt dat je je gelukkig kunt voelen. Uit serotonine maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine. Onbalans in serotonine is verantwoordelijk voor een groot aantal klachten zoals depressies, eetstoornissen en slaapproblemen. 

Wil je meer informatie over de gelukshormonentest, vul het contact formulier in. Klik op aanmelden als je de test wilt doen en ik mail jou de link. De test is gratis. Het blijft een vragenlijst en de uitkomst is niet meer dan een indicatie. Maar wel een heel bruikbare indicatie. Aan het einde van de test krijg je een code. Die kun je zelf bewaren (om de uitslag later weer in te kunnen zien) of je kunt de code doorsturen naar mij.  Wil je na aanleiding van je testuitslag advies en ondersteuning dan kan ik jou daarbij helpen.